Drage - sport i rekreacija

Većina sportskih i rekreacijskih aktivnosti odvija se kroz dobro organizirane i bogato osmišljene programe.

Za ljubitelje biciklizma i čiste prirode, postoji jedinstvena biciklistička staza koja kružno prolazi kroz Park prirode Vransko jezero. Jedna od staza povezuje Pakoštane s obližnjim gradom Biogradom.


selo-drage 02Biciklizam


Oko Vranskog jezera se proteže više od 50 km Biciklističkih staza koje se međusobno razlikuju težinom kao i krajolikom kroz koji prolaze. Najčešća ruta naših posjetitelja počinje u mjestu Vrana kod mjesne crkve te se nadalje staza penje na brdašce Majdan koje nadgleda čitav Ornitološki rezervat, pa nastavlja sjevernom obalom jezera u smjeru JI.

PRIPAZITE: ovo je najljepši, ali ujedno i najzahtjevniji dio staze i ukoliko se odlučite krenuti ovim putem smatramo da se rekreativno češće bavite biciklizmom ili nekim drugim sportom. Obavezno sa sobom ponesite dovoljno tekućine, pogotovo za vrućih dana jer se prvo mjesto sa trgovinom nalazi u mjestu Prosika koje se nalazi na suprotnom kraju jezera (20 km).

Staza oko jezera je dovoljno široka za prolazak automobila, ali osim terenskog vozila nadzorne službe parka i nekolicine poljoprivrednika nitko drugi vas nećve ometati dok uživate u vožnji.

Svakako posjetite vidikovac "Kamenjak" koji se nalazi točno iznad polovine jezera i koji nudi neopisivo predivan pogled na čitavo jezero, na otok Pašman, na Murter i na otoke Nacionalnog parka Kornati.

Ukoliko se zateknete gore u suton doživjeti ćete igru boja, sunca, odsjaja i vode koja oduzima dah. Do vidikovca Kamenjak se dolazi obilaznim putem kroz mjesta Radašinovci i Bakovici, a sam uspon na vidikovac predstavlja odličnu samostalnu etapu za laganu 45-minutnu šetnju ili nešto kraću vožnju. skoro će biti završen novi put kojim će se na vidikovac moći doći i iz smjera Majdana što će uvelike skratiti udaljenost do ovog izuzetog mjesta.

Pred kraj vožnje uz sjevernu obalu naići ćete na ribarsku kućicu na Živači gdje se možete odmoriti uz jezero na drvenim klupama ili zaigrati partiju balota.

Dio staze uz istočnu obalu do Prosike je kratak i prolazi uz poluotok Babin škoj na kojem se nalaze ostaci Liburnske utvrde kao i ostaci Mletacke stražarnice.

Na Prosici se ponovo možete odmoriti u hladu uz kanal koji spaja jezero i more.

Nadalje vas staza jednim kratkim dijelom vodi uz Jadransku magistralu, no upravo radimo na izmještanju tog dijela staze tako da će se staza nastaviti kroz najveći kultivirani krajolik nepreglednih maslinika i suhozidina u Dalmaciji «Modrave» nastao stoljetnim radom neumornih betinskih i murterskih težaka, koji je danas zbog razvoja turizma i promjene načina života, gotovo potpuno zapušten, ali sad već sve češće možete sresti čovjeka koji se vratio maslini.

Zadnji dio staze koji se nakon Modrava vraća do autokampa je većim dijelom ravan i manje zahtjevan za vožnju, a prolazi uz mlade maslinike i uz par vinograda kao i uz dio (u Dragama) koji stalno posjećuje veliki broj ribiča u lovu na poznate šarane iz Vranskog jezera.