Kalelarga Zadar

Još u dalekoj prošlosti glavna zadarska ulica, koja se u starim dokumentima naziva Via Magna, Strada Grande, Ruga Magistra. Naziv Široka ulica (Calle Larga / Kalelarga) javlja se tek kasnije, a jedno se vrijeme njezin središnji dio nazivao i Ulicom Svete Katarine po istoimenom samostanu. No, iako i danas nosi službeni naziv Široka ulica, u svakodnevnoj uporabi i pod različitim upravama naziv joj je uvijek bio i ostao samo Kalelarga.

Današnja ulica nastala je vjerojatno u najdavnija vremena. U doba Rimskog carstva Zadar je izgrađen po strogim principima rimskog urbanizma kada je uređena ulična mreža od nekoliko većih uzdužnih ulica i većeg broja poprečnih koje su grad dijelile u pravokutne insule. Već tada jedna je uzdužna ulica vodila od današnjih Kopnenih vrata do Foruma, a druga, od današnjeg Trga Petra Zoranića do crkve Gospe od zdravlja, upravo je današnja Kalelarga.


Kalelarga Zadar


Šetnju Kalelargom najbolje je započeti na Trgu Petra Zoranića uz ostatke rimskih gradskih vrata i kolonu - rimski stup prenesen na današnje mjesto početkom 18. stoljeća s Foruma. U neposrednoj su blizini crkva Sv. Šime i Kneževa palača, uz koju se proteže Ulica Elizabete Kotromanić - kojom se već u 15. stoljeću trčala alka na konjima. Njome se dolazi se na Narodni trg gdje se već u srednjem vijeku formira novi centar gradske uprave s današnjom Gradskom ložom (13. stoljeće - 1565.), Gradskom stražom (1562.) i Gradskom vijećnicom (1934.).

Na Narodnom trgu službeno započinje i današnja Kalelarga koja se u ovom dijelu nazivala i Ulica Sv. Katarine po istoimenom samostanu iz 15. stoljeća. Već u 16. stoljeću ulica je po prvi put i osvijetljena. Na temeljima ruševnog samostana sagrađena je 1891. godine kultna kavana Central (Caffè Centrale), a malo dalje od nje, na mjestu današnje Hrvatske kazališne kuće, nalazilo se staro kazalište Teatro Nobile. U nastavku, od Katedrale Sv. Stošije pa do crkve Gospe od zdravlja, uz rub današnje Bijankinijeve ulice, 1865. je kao odraz sjaja, bogatstva i političke moći Zadrana sagrađeno i Novo kazalište (Teatro Verdi), stradalo u Drugom svjetskom ratu i nakon njega.

Drevna je Kalelarga nažalost uništena u savezničkim bombardiranjima Zadra 1943. i 1944. godine kada je nestalo i 80% gradske jezgre. Velikim njezinim dijelom nije se moglo prolaziti od ruševina kuća sve do šezdesetih godina 20. stoljeća, kada je ponovno izgrađena i rekonstruirana u današnjem obliku.

Za Zadrane je Kalelarga više od imena glavne ulice grada. Ona je kultni prostor i jedan od simbola grada koji budi sjećanja na lijepe trenutke i događaje kao mjesto druženja, zabave i razonode, na procesije i pučke svečanosti, pa i prve ljubavi. Kaže se da su upravo na Kalelargi započele ili završile ljubavi mnogih generacija Zadrana.

Kalelarga je opjevana kao rijetko koja ulica, a ima čak i svoju himnu - pjesmu Tomislava Ivčića koja je nadmašila šlagerske okvire i rado se pjeva i sluša, i to ne samo u Zadru.


Izvor:  http://www.tzzadar.hr/hr/vodic/atrakcije/22-07-2007/kalelarga