Morske orgulje

Morske orgulje smještene su u blizini novog pristaništa za cruisere, u sklopu zadarske rive te su prepoznatljive po svom kaskadnom obalnom profilu koji treba stimulirati promjenu u kretanju obalom, zadržavanje i silazak do mora.


Kamene stepenice protežu se na sedamdesetak metara obale, podijeljenih u sedam desetmetarskih sekcija, ispod kojih je, na razini najnižeg mora oseke, okomito na obalu ugrađeno 35 polietilenskih cijevi različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu do obalnog poločanja i završavaju u kanalu (servisnom hodniku). Zrak potisnut valom vodi se iz šireg u uži profil, kako bi dobio ubrzanje i prozveo zvuk u sviralama (LABIUMI - zviždaljke) smještenim u hodniku ispod obalne šetnice, odakle zvuk (kroz mistične otvore u kamenu) izlazi u prostor šetnice. Instrument ima sedam klastera po pet biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja. Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama, čiji je autor i interpret sama priroda.


morske orgulje


Ovo je mjesto spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora, valova, osekom i plimom, mjesto za relaksaciju, razmišljanje i razgovor uz neprekidan koncert mističnih tonova "orkestra Prirode".


Odmah po završetku izgradnje, Morske orgulje promaknule su se u metaforičko mjesto grada Zadra koje sada s uzbuđenjem pohode njegovi građani, a koje je postalo nezaobilazna točka u svim turističkim itinererima grada Zadra i njegove regije.


Morske orgulje izvedene su po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića uz pomoć niza stručnjaka: konzultant za hidrauliku mora bio je prof. Vladimir Androšec sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta, cijevi je izveo Goran Ježina iz Murtera, a poznata umjetnička radionica za izradu orgulja - Heferer iz Zagreba za svaku je cijev izradila 35 labiuma, a njihovo glazbeno ugađanje obavio je prof. Ivica Stamać iz Zagreba.Lokacija: Obala Petra Krešimira IV, Zadar

Investitor: Lučka uprava Zadar

Godina izgradnje: 2005.

Autor: Nikola Bašić d.i.a.

Koautor: Ivan Stamać d.i.el. (zvuk)

Suradnici: dr. prof. Vladimir Andročec d.i.g. (hidraulika), Tomislav Heferer (svirale), Matija Galošić d.i.a. (oblikovanje)

Projektna tvrtka: Marinaprojekt d.o.o. Zadar

Godina projektiranja: 2004.

Izvoditelji: Tankerkomerc d.o.o. Zadar, Pomgrad d.o.o. Split, Jadrankamen d.o.o. Split, Goran Ježina d.o.o. Zadar, Orguljarski atelier «Heferer» Zagreb


Nagrade:

2005. Nagrada Bernardo Bernardi, UHA

Nagrada D!BEST 2006., Dizajncentar Hrvatska

Nacionalna graditeljska nagrada CEMEX Hrvatska 2006.

Europska nagrada za javni urbani prostor 2006. / CCCB, Barcelona

Cemex međunarodna graditeljska nagrada 2006., Monterrey, Mexico

Izabrani rad, Nagrada Mies van der Rohe 2007., Barcelona


Izvor:
http://www.tzzadar.hr/hr/vodic/atrakcije/20-04-2007/morske-orgulje