PAKOŠTANE

Smješteno u samom središtu jadranske obale i jedinstvenom položaju između mora i Vranskog jezera, u okruženju prirodnih ljepota nacionalnih parkova, Pakoštane svojim izgledom i šarmom malog dalmatinskog mjesta mogu biti dobar razlog za vaš dolazak.

Neposredna blizina zadarske i splitske zračne luke, omogućuje brz dolazak na ovo podčje. Dobra povezanost s europskom cestovnom mrežom i redovite trajektne linije s Italijom, čine Pakoštane privlačnom destinacijom. Nudi se bogat izbor smještaja u privatnim sobama, apartmanima, pansionima ili auto kampovima smještenima u hladu borovih šuma.


grad_Pakostane_01U blagodatima mediteranske prirode i ljepoti pakoštanske rivijere, svatko može pronaći svoj kutak ljetnog raja; djeca u igri na pijesku, odrasli u sjeni borove šume, a zaljubljeni u skrivenim uvalama obližnjih otočića.

Gurmani mogu uživati u domaćim specijalitetima: siru, pršutu, janjetini, a ljubitelji morskih plodova u svježoj ribi, školjkama, škampima i dobrim dalmatinskim vinima.

Pakoštane svojim gostima pruža nezaboravni doživljaj ljeta uz sjećanje na mirise mora i stare borove šume.

grad_Pakostane_02


Osim uživanja u moru i suncu, u Pakoštanu se gostima nudi aktivan odmor kroz bogatu ponudu sportskih i rekreacijskih sadržaja u turističkim naseljima ili organizaciji mjesnih sportskih natjecanja. Posebnu atrakciju čine izleti u obližnje nacionalne parkove i parkove prirode.

Pakoštanske ljetne večeri ispunjene zvukovima glazbe i pjesama, neodoljivim mirisima iz restorana i konoba, omamljenošću dobrim vinima, zadovoljnim licima i osmjesima, ostaju gostu u trajnom sjećanju. Mnogi se od njih vraćaju svake godine.

Međunarodna tvrtka Club Med nije slučajno izabrala Pakoštane i staru borovu šumu za izgradnju svog naselja polinezijskog tipa. Slamnate kućice, očuvana priroda, čisto more i pješčana uvala uveliko mogu gostu dočarati povratak prirodi.

Izuzetno bogata ponuda rekreacijskih sadržaja, osmišljeni programi za djecu i odrasle te cjelodnevna zabavna događanja i fešte čine boravak u naselju jedinstvenim i nezaboravnim. Tome doprinosi i bogata ponuda gurmanskih specijaliteta i delicija internacionalne kuhinje.


Pakoštane - povijest


Naziv Pakoštane javlja se tek od XVI.st., od kada se postupno gubi ime Zablaće. Pakoštane se prvi put spominju kao “villa vocata Pachoschiane” - 15. listopada 1450.g.18 Još se 1498.g. spominje župnik u Zablaću, a već 1509.g. (17. travnja) sudac u Pakoštanima.19


Pakoštane su utemeljene u prvom desetljeću XV. stoljeća.20Za vrijeme hrvatsko - ugarskih kraljeva naselje se zvalo Pakosene.21 U ispravama iz godine 1450. bilježi se naziv Pachoschiane, a iz godine 1503. Pacoschiane. Kasnije se spominje naziv Pakošćane, koji je temeljen na čakavskom izgovoru. Današnji naziv je štokavska izvedenica.


Pakoštane su u XV. i XVI. stoljeću više puta stradale od Turaka. Prema Jeliću područje Pakoštana je dva puta opustošeno krajem XV. stoljeća - nešto prije 1495.g. i 1499.g.. Sljedeći put stradavaju 1521.g. kada su bile opljačkane, a stanovništvo se bilo sklonilo na obližnje otoke Vrgadu i Pašman. Međutim, očito je da se barem dio stanovništva ubrzo vratilo u mjesto, jer je prema popisu stanovništva Pakoštane zajedno sa Zablaćem brojilo 164 stanovnika.22Pakoštane su ponovno stradale na početku Ciparskog rata (1570.), kada su napuštene od stanovnika. Zablaće je stradalo tri godine poslije (1573.). Stanovništvo Zablaća je najvećim dijelom izbjeglo u Pakoštane, međutim, pouzdano se zna da se tu vrlo kratko zadržalo. Naime, Pakoštane se obnavljaju 1597.g., a do tada su prema zadarskom knezu Michielu “villaggio dishabitato” - nenastanjeno (napušteno) selo.


Pakoštane su bile feud, koji je dodijeljen zadarskoj obitelji Karnarutić 1446.g. zbog zasluga učinjenih Mletačkoj Republici. Upravo je obitelj Karnarutić dala fortificirati Pakoštane, odnosno opasati naselje zidovima. Zadaća je bila povjerena dvanaestorima obiteljima - šest iz Biograda, četirima iz Zlosela (Pirovca) i dvijema iz Murtera.23 Pravo nad Pakoštanima s obitelji Karnautić (preko ženske loze) je prešlo na obitelj Senjanović iz Biograda.


Pakoštane su se nakon fortifikacije razvile u naselje. Broj stanovnika se postupno povećavao do početka Kandijskog rata. Međutim, tada je generalni providur Foscolo naredio da se Pakoštane poruše, a stanovništvo skloni na obližnje otoke. Muškarci, sposobni za borbu, bili su poslani da pojačaju obranu Biograda.


Prema predaji prigodom borba s Turcima pučanstvo se sklanjalo na obližnji otočić Babuljaš, a sposobni za borbu ostali su braniti se iza zida.24


O Pakoštanima u razdoblju od XV. do XVII. stoljeća govori vrlo mali broj povijesnih izvora. Najznačajniji izvori u stvari su apostolski vizitatori Valier i Priuli te zadarski nadbiskup Ivan Parzago. Na osnovi njihovih vizitacija donekle je moguće pratiti povijesna zbivanja i utvrditi određene orijentire u vremenu. Međutim, oni su u prvom redu pozornost davali crkvenim prilikama.